Fotoblog: woorden over beelden

Een plaatje mag dan meer zeggen dan duizend woorden, dit fotoblog verbindt woorden met plaatjes. 

Zijn de foto’s niet goed genoeg of doen de woorden de plaatjes geen recht?

Klik dan op het pennetje onderaan, dat naar de reactiepagina leidt. Dat is de plaats voor kritiek, reacties en bijval.

Onverklaarbaar bewoonde woning

“Buitenhuis”. Ferretto, 18 juni 2014

Nikon D600,  Nikkor 28-75, f/2.8, 1/800 s, ISO 100

 

Ik herinner me nog een bordje dat je vroeger wel eens op een of ander bouwvallig krot zag: “onbewoonbaar verklaarde woning”. Mijn grootvader – die tv-antennes “afbetalingsharken” placht te noemen – had het dan steevast over “onverklaarbaar bewoonde woning”.

 

De afgelopen veertig jaar geloof ik niet dat ik ergens nog een krot met zo’n bordje gezien heb. Misschien een gevolg van de terugtrekkende overheid, die wel wat anders te doen heeft dan erop toe te zien dat haar burgers behoorlijk onder dak komen. Of van het geloof in de Heilige Markt, die er vanzelf wel voor zorgt dat alle bouwvallige krotten voor een prikkie opgekocht worden door projectontwikkelaars. Voor zo’n achtduizend euro de vierkante meter maken die van ieder krot in de stad een designyuppenparadijs. De yuppen vinden dat prachtig want “slumming” is in, dus dat mag wat kosten. En de gemeente? Die is allang blij, want een stad zonder sloebers is natuurlijk veel beter voor je imago en je economie.

 

Zodoende zou mijn opa’s sarcastische kijk op het woongenot van de echte armoedzaaiers zomaar kunnen worden ingehaald door de werkelijkheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (van die partij van de Mondige Burgers) heeft dit voorjaar een Invoeringswet Omgevingswet geproduceerd (het schijnt dat je een wet nodig hebt om een andere wet tot wet te laten worden, maar dat kan Stientje beter uitleggen). Daarin worden dezelfde regels gehanteerd voor “onleefbaar” die de WHO in 2018 opstelde. En wat blijkt: tienduizenden bestaande en nog te bouwen huizen in de verre omtrek van Schiphol en andere vliegvelden krijgen plots het predicaat “onleefbaar”. Als gevolg daarvan kan voor tienduizenden geplande woningen opeens geen bouwvergunning meer worden afgegeven. Oorzaak: lucht te vuil, herrie te groot. 

 

Dè oplossing is natuurlijk om iets aan die herrie en die luchtvervuiling te doen, maar dat is buiten de waard gerekend. De waard is in dit geval Cora van Nieuwenhuizen (die van de Vroempartij), gesecondeerd door PM Mark Rutte himself. Vliegvelden hebben “een spilfunctie voor onze economie” heet het dan, en om dat nog een schijn van geloofwaardigheid mee te geven hebben ze het over “banenmotor” en “Blauwe Trots”. Dat die banen òf flexbanen voor Uber en aanverwante uitzuigplatforms zijn òf bullshitbanen op de Zuidas hoeft niemand te weten, en dat die Blauwe Trots allang aan de Fransen is versjacherd telt ook even niet.

 

Gelukkig is daar ook de inmiddels van weggeweest teruggekeerde minister Ollongren, al sinds haar aantreden in de regering bejubeld om haar diplomatieke ervaring en talenten. Uiteraard  heeft zij ook nu meteen een elastieken tekst paraat.: “Waar het nu nog om gaat is de uitwerking van meet- en rekenregels.” Drie keer raden met wie die in een kabinet gezeten heeft.

 

Voor het verdere verloop hebben we geen kristallen bol nodig. Na veel geruk en getrek aan de meet- en rekenregels worden er alsnog bouwvergunningen afgegeven voor huizen in regio’s die volgens de WHO-criteria “onleefbaar” zijn. Prima plekken voor wie zich uit nood met ieder onderdak tevreden moet stellen. En omdat zelfs een drol nog lekker ruikt als je hem met parfum besprenkelt volgt er een Europese aanbesteding bij een paar prijswinnende designers en grote signbedrijven. Opdracht: ontwerp en maak gratis aan de nieuwe bewoners aan te bieden geveldecoratie. Op iedere woning binnen de hinderzone van alle Nederlandse vliegvelden komt straks een fraai vormgegeven bord met de tekst “Onverklaarbaar bewoonde woning”.

Laatst verschenen