Fotoblog: woorden over beelden

Een plaatje mag dan meer zeggen dan duizend woorden, dit fotoblog verbindt woorden met plaatjes. 

Zijn de foto’s niet goed genoeg of doen de woorden de plaatjes geen recht?

Klik dan op het pennetje onderaan, dat naar de reactiepagina leidt. Dat is de plaats voor kritiek, reacties en bijval.

Een ander soort zeeleeuw

Leeuwenkop, San Ciriaco, Ancona. 31 aug. 2015

Fuji X-E1 met Fijinon 18-55mm 2.8-4, 1/2000 sec @f4, ISO 400

 

 

Deze leeuw staart al sinds de dertiende eeuw over de Adriatische zee bij Ancona: hij flankeert de entree van de San Ciriaco , de domkerk die gewijd is aan de patroonheilige van de stad. 

San Ciriaco begon zijn heiligencarriere als Juda, rabbijn in Jerusalem. In 326 n.C. dwong de christelijke keizerin Flavia Julia Helena hem de plaats te verraden waar het kruis van Christus verborgen was. Toen het kruis werd gevonden (op 3 mei 326) bekeerde Juda zich tot het christendom, en nam de doopnaam Ciriacus aan. Een jaar later werd hij door paus Silvester tot bisschop van Jeruzalem benoemd

 

Daarna werd hij bisschop van Ancona, reden waarom hij ook de patroonheilige van die stad is geworden. Tijdens een pelgrimstocht naar het heilige land werd hij in 367 door de laatste heidense keizer, Flavius Claudius Giulianus, in Jeruzalem ter dood gebracht. Volgens de overlevering werd eerst zijn rechterhand afgehakt, daarna kreeg hij gloeiend lood te drinken (na twee uur kwam hij bij), daarna volgde een geseling, vervolgens werd hij in een kuil vol gifslangen gegooid en ondergedompeld in kokend pek. Tenslotte werd zijn hoofd doorboord met een zwaard, waarna de “Inventor Crucis”, de vinder van het kruis stierf. Sporen van deze marteling waren in 1972 nog aanwijsbaar, toen na een aardbeving de in de domkerk van Ancona bijgezette stoffelijke resten van de heilige werden geinspecteerd.

 

De dom die te zijner ere werd gebouwd op de Colle Guasco staat op de resten van een oudere kerk, die weer op de resten van een heidense tempel staat. Het ingangsportaal met de twee leeuwen wordt toegeschrven aan de architect / beeldhouwer Giorgio da Como, die in de 13eeuw in de Marche actief was. Om de leeuw tegen de achtergrond van de Adriatische zee te fotograferen moet je wel even door de knieen, teneinde de geparkeerde auto’s en de muur om het domterrein buiten beeld te houden.

Laatst verschenen