Lezen&schrijven
(over van alles en nog wat)

Gezien, gevonden, bedacht, gelezen - als je erover praten kunt, kun je erover schrijven. Extra voordeel van een blog is dat je je verhaal ook kwijt kunt als er niemand in de buurt is.
Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel. Dat geldt ook voor een blog. Want af en toe wil je wel eens commentaar, ongezouten kritiek, wat bijval desnoods. Daarvoor dient het pennetje onderaan: dat leidt linea recta naar de reactiepagina.

Reageren?
Klik hier

Onverklaarbaar bewoonde woning

“Buitenhuis”, 18 juni 2014

Nikon D600,  Nikkor 28-75, f/2.8, 1/800 s, ISO 100

 

Ik herinner me nog een bordje dat je vroeger wel eens op een of ander bouwvallig krot zag: “onbewoonbaar verklaarde woning”. Mijn grootvader – die tv-antennes “afbetalingsharken” placht te noemen – had het dan steevast over “onverklaarbaar bewoonde woning”.

 

De afgelopen veertig jaar geloof ik niet dat ik ergens nog een krot met zo’n bordje gezien heb. Misschien een gevolg van de terugtrekkende overheid, die wel wat anders te doen heeft dan erop toe te zien dat haar burgers behoorlijk onder dak komen. Of van het geloof in de Heilige Markt, die er vanzelf wel voor zou zorgen dat alle bouwvallige krotten voor een prikkie opgekocht zouden worden door projectontwikkelaars met visie om er een paradijselijk plekje voor genieters van te maken. Uiteraard mits die genieters goed in de slappe was zitten, want visie moet betaald – zeker als je in de projectontwikkeling zit.

 

Het lijkt er echter op of mijn opa’s sarcastische kijk op het woongenot van de echte armoedzaaiers binnenkort wordt ingehaald door de werkelijkheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (van die partij van de Mondige Burgers) heeft dit voorjaar een Invoeringswet Omgevingswet geproduceerd (het schijnt dat je een wet nodig hebt om een andere wet tot wet te laten worden, maar dat kan Stientje beter uitleggen). Daarin worden dezelfde regels gehanteerd voor “onleefbaar” die de WHO in 2018 opstelde, en wat blijkt: tienduizenden bestaande en nog te bouwen huizen in de verre omtrek van Schiphol en andere vliegvelden krijgen plots het predicaat “onleefbaar”. Als gevolg daarvan kan voor tienduizenden geplande woningen opeens geen bouwvergunning meer worden afgegeven. Oorzaak: lucht te vuil, herrie te groot.

 

Dè oplossing is natuurlijk om iets aan die herrie en die luchtvervuiling te doen, maar dat is buiten de waard gerekend. De waard is in dit geval Cora van Nieuwenhuizen (die van de Vroempartij), gesecondeerd door PM Mark Rutte himself. Vliegvelden hebben “een spilfunctie voor onze economie” heet het dan, en om dat nog een schijn van geloofwaardigheid mee te geven hebben ze het over “banenmotor” en “Blauwe Trots”. Dat die banen òf flexbanen voor Uber en aanverwante uitzuigplatforms zijn òf bullshitbanen op de Zuidas hoeft niemand te weten, en dat die Blauwe Trots allang aan de Fransen is versjacherd geldt ook even niet.

 

Gelukkig is daar ook de inmiddels van weggeweest teruggekeerde minister Ollongren, al sinds haar aantreden in de regering bejubeld om haar diplomatieke ervaring en talenten. Uiteraard  heeft zij ook nu meteen een elastieken tekst paraat.: “Waar het nu nog om gaat is de uitwerking van meet- en rekenregels.” Drie keer raden met wie die in een kabinet gezeten heeft.

 

Voor het verdere verloop hebben we geen kristallen bol nodig. Na veel geruk en getrek aan de meet- en rekenregels worden er alsnog bouwvergunningen afgegeven voor het leeuwendeel van de huizen waarom de regio’s zitten te springen. En tegelijkertijd volgt er een Europese aanbesteding bij een groep designers en signbedrijven voor gratis aan de nieuwe bewoners aan te bieden geveldecoratie. Op iedere woning binnen de hinderzone van alle Nederlandse vliegvelden komt een fraai vormgegeven bord met de tekst “Onverklaarbaar bewoonde woning”.

Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT