Lezen
(van analoog tot digitaal)

Gelezen en gelinkt

Ontlezing houdt niet per se in dat mensen niet meer kunnen lezen. Ze krijgen er alleen minder tijd voor. Tijd is geld, een boodschap moet je in 140 tekens kwijt kunnen anders is ‘ie de moeite van het lezen niet waard. Na 8 seconden verslapt de aandacht van de lezer, plaatjes zijn een must, tekst dient vooral om de lezer aan te zetten tot actie. Dat roepen de communicatiedeskundigen, maar ze vergeten erbij te vertellen dat dit geldt voor de boodschappen waarvan hun principalen vinden dat de mensen die mòeten meekrijgen. Laten we wel wezen: wie laat zich voor zijn plezier “informeren” door een verkoper of door de overheid? 

Echt lezen (en luisteren) sterft niet uit. Het heeft het op het ogenblik alleen een beetje moeilijk, omdat er met “communicatie” dik geld te verdienen is, terwijl alles van waarde weerloos is. 

Op deze pagina draait het echter niet om geld. De boeken in de bibliotheek zijn gratis, de links in rechterkolom zijn niet-commercieel – al is ook daar het gebedel om duimpjes en andere blijken van waardering niet geheel te vermijden.

Gelezen: de gratis bibliotheek voor wie van boeken houdt

Als je met zijn tweeen bent en allebei niet wars van lezen dan komen er in de loop der tijd aardig wat boeken bij. Soms zet je een boek weg “voor later”. En eens het gelezen hebbend weet je ook niet altijd zeker of je het niet nog eens ter hand wilt nemen. Dus doet een boekenkast hetzelfde als een mens die zich niet aan een dieet houdt: uitdijen. 

Voor je het weet ben je dan omgeven door een paar duizend boeken. Van een aantal daarvan weet je inmiddels wel dat je ze niet nog eens hoeft te lezen. Naarmate je ouder wordt en er meer boeken bijkomen, groeit dat aantal.

De makkelijkste weg om afscheid van die boeken te nemen is die van het oud papier. Maar papier is het minst waardevolle deel van een boek. Het draait om de letters, en die kunnen ongetwijfeld een ander hetzelfde plezier bezorgen als ze het jou eens hebben gedaan.

Vandaar dit bibliotheekje. Boeken te leen voor altijd – of zolang tot ze weer een andere lezer hebben gevonden.  Zonder kosten, behalve die voor verzending. Wie ook die niet wil betalen, kan ze komen ophalen. Het adres staat op de “Contact”-pagina.

Gelinkt: interessant op het web.

Als het om lezen gaat, gaat er niets boven een boek. Maar dat betekent niet dat het WereldWijde Web alleen maar een vuilnisbelt is. Dat bewijzen de links hieronder: stof te over om te lezen ne te kijken. 

Gutenberg org., een gigantische bibliotheek  vol vrij toegankelijke e-books

Delpher, 100 miljoen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften

Gratiscursus.be, met online cursussen Office-software, Photoshop en andere

Phys.org, mijn favoriete blog over (natuur)wetenschap en technologie

Fermilab: geen lezen meer, maar het kijken zeker waard: Don Lincoln over van alles tussen bosonen en big bang.