Kijken
(in woord en beeld)

Voor en achter de camera

Soms begint het met een plaatje – een al dan niet gelukte foto – en komt daar een verhaaltje  bij. En soms is er eerst het verhaaltje, en komt de foto achteraf.

 

Zelf vind ik daar altijd wel iets van – anders stond het niet hier. Voor wie daar ook wat over kwijt wil is het pennetje onderaan deze kolom. Kom maar op met kritiek of repliek, ik heb erom gevraagd. 

Reageren?
Klik hier

Fake of fantasie?

Met de computer kun je naar believen ingrijpen in het leven van mensen en dingen, en sommigen worden daar behoorlijk ongerust over. Want als de werkelijkheid zo makkelijk te manipuleren is, dan noem je alles wat echt is en je niet aanstaat toch “FAKE?”

 

Net zo makkelijk bestempel je alles wat in je kraam te pas komt en niet echt is tot “NIEUWS!” Dan gaat een opgegehittse meute, bewapend met knuppels en pistolen, op zoek naar een Satanskelder waar kinderen gemarteld en geofferd worden in een pizzeria die geen kelder heeft. Als ze niets vinden, kun je altijd nog “1 april” roepen.

 

Wat overigens geen zoden aan de dijk zet. De meute lacht niet, maar ziet alleen het bewijs is dat de tegenstander nog gevaarlijker is dan ze altijd al gedacht had. Ze martelen niet alleen kinderen, ze verdonkeremanen hele kelders. Einstein zei het al: “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.”

 

Gelukkig is niet iedere manipulatie boos opzet: ze kan ook dienen om de werkelijkheid een streepje mooier te maken. Stel dat je de schamele restanten van een schattig autootje op een botenstalling tegenkomt. Je maakt een foto en denkt: “triest, dat het zo moet aflopen.” Maar je kunt ook een tweede foto van net zo’n autootje vinden, dat in volle glorie in het straatbeeld staat te stralen. Met de computer stem je de kleuren daarvan af op die van het wrak dat je gevonden hebt.

 

En kijk, ineens heb je twee verhalen: één over het autootje dat een trots transportleven eindigt als sloopwrak, en één van de kleine klassieker, die iemand inspireert om van een sloopwrak een prachtautootje te maken. 

Natuurlijk zijn geen van beide verhalen waar. Maar klinkt “fantasie” niet veel vriendelijker dan “FAKE”?. 

 
Verder in dit blog
Danish DA Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT