Kijken
(met en zonder camera)

Voor en over de camera

Gelukkig is dit geen kijk- maar een fotoblog, dus alles waar geen camera aan te pas is gekomen valt af: scheelt al gauw een paar honderd berichten. Verder telt alles: wat gefotografeerd, hoe, waarom, waarmee – het internet is geduldig.

Misschien geldt dat minder voor mijn lezers. Het risico bestaat dat ik me mee laat slepen door mijn enthousiasme, doordram over oninteressante onderwerpen of domweg foto’s laat zien die het aankijken niet waard zijn. Vandaar het pennetje onderaan deze kolom. Geef gerust kritiek, ik heb erom gevraagd. Aan de andere kant: loftuitingen mogen ook.

Reageren?
Klik hier

Fake of fantasie?

1. Morris Minor “original”, Kopenhagen, Fuji X-E1, Mir 1N, 35mm, f/4.0, 1/400sec, Iso 200.

2. Wrak Morris Minor, Kopenhagen. Sony RX100, 1/80s, f/3.5 @61mm eq. Foto Simon Bijlsma

3. Idem als 1, Lightroom-edit.

 

Met de computer kun je naar believen ingrijpen in het leven van mensen en dingen, en sommigen worden daar behoorlijk ongerust over. Want als de werkelijkheid zo makkelijk te manipuleren is, dan noem je alles wat echt is en je niet aanstaat toch “fake?” En net zo makkelijk bestempel je wat in je kraam te pas komt en niet echt is tot “nieuws!” Als een opgegehittse meute, bewapend met knuppels en pistolen, dan op zoek gaat naar de Satanskelder waar kinderen gemarteld en geofferd worden in een pizzeria die geen kelder heeft kun je altijd nog “1 april” roepen. Of je zegt dat dit het bewijs is dat je tegenstanders nog gevaarlijker zijn dan je altijd al gedacht had: ze martelen niet alleen kinderen, ze verdonkeremanen hele kelders. Einstein zei het al: “Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.”

 

Gelukkig is niet iedere manipulatie boos opzet: hij kan ook dienen om de werkelijkheid een streepje mooier te maken. Stel dat je de schamele restanten van een schattig autootje op een botenstalling tegenkomt. Je maakt een foto en denkt: “triest, dat het zo moet aflopen.” Maar je kunt ook een tweede foto van net zo’n autootje vinden, dat in volle glorie in het straatbeeld staat te stralen. Met de computer stem je de kleuren daarvan af op die van het wrak dat je gevonden hebt. En kijk, ineens heb je twee verhalen: één over het autootje dat een trots transportleven eindigt als sloopwrak, en één van de kleine klassieker, die iemand inspireert om van een sloopwrak een prachtautootje te maken. 

Natuurlijk zijn geen van beide verhalen waar. Maar klinkt “fantasie” niet veel vriendelijker dan “FAKE”?. 

Verder in dit blog
Danish DA Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT